Društvene igre za celu porodicu – Betty

Hajde da se igramo

Autor: Suzana Stamenković

Osim jačanja porodičnih veza, društvene igre pospešuju memoriju i samopouzdanje

Vreme koje ukućani provode u svom domu, prilika je da nauče kako da sarađuju i prevaziđu prepreke zajedničkim snagama. Nakon svakodnevnih obaveza koje imaju đaci i studenti, kao i roditelji koji odlaze na posao ili rade na daljinu, ostaje sasvim dovoljno vremena za zajedničke aktivnosti kroz koje će bolje upoznati jedni druge i stvoriti čvršće veze.

Društvene igre u kojima mogu učestvovati svi članovi porodice podstiču empatiju, zajedništvo, takmičarski duh, veru i optimizam.

Društvene igre za najmlađe

Verbalna komunikacija i interakcija su važne u ovim igrama, kao i strpljenje i poštovanje redosleda. Takođe, podstiču sposobnost deteta da se fokusira.

Na slovo, na slovo: U jednostavnijoj varijanti jedan od igrača zamisli predmet u prostoriji, zapiše na papiru, a ostalima kaže samo početno slovo. Takmičari naizmenično postavljaju po jedno pitanje, nastojeći da otkriju zamišljeni predmet. Mogu odmah nagađati, ali nakon dva neuspela pokušaja bivaju eliminisani. Pobednik je onaj ko prvi pogodi o kom se predmetu radi.

Lov na blago: Nakon što svi izađu iz prostorije, jedan od igrača treba da sakrije neki predmet . Ukućani se vraćaju i počinju potragu, a pobednik je onaj koji pronađe skriveni predmet.

Kalodont: Igra se tako da kad jedan igrač kaže neku reč, drugi mora reći reč koja počinje sa zadnja dva slova prethodne reči. Igra završava kad neko osmisli reč koja se završava slovima od kojih se ne može sastaviti nova reč, kao što je kalodoNT.

Nastavi priču: Jednostavna zabavna igra za celu porodicu koja uvek završi smehom. Prvi igrač kaže jednu reč, a svaki sledeći ponovi prethodnu i doda svoju, tako da nastanu duge i smešne i često nelogične rečenice. Iz igre ispada onaj koji pogreši.

Igre za celu porodicu

Starijoj deci su interesantne strateške igre koje im pomažu da osim strpljenja razvijaju veštine kao što su planiranje i razmišljanje korak unapred.

Monopol: Najprodavanija društvena igra svih vremena. Pravila igre su svima dobro poznata – čuvajte se zatvora, gradite na svojoj zemlji, pobedite konkurente. Igrači nastoje da do pobede stignu gomilanjem novca i nekretnina. Izgleda jednostavno, ali iziskuje mnogo veštine, planiranja i sreće.

Jamb: Cezarova izreka »Kocka je bačena« u ovoj igri odnosi se na pet kockica koje igrači naizmenično bacaju, a skorove upisuju u za to predviđene tabele. Od umešnosti igrača da »bace« kentu, ful, poker ili jamb i da postignu što veći zbir, zavisi i pobeda.

Puzzle:  Koncentracija, strpljenje, upornost, razvoj memorije, rešavanje problema i sve to samo u jednoj igri, pa ne čudi da postoje takmičenja u slaganju, muzeji puzzli i Svetski dan puzzli. Motivi na njima mogu biti različiti, kao i broj delova, ali dobra porodična zabava je garantovana.

Društvene igre šalju poruku da se sreća može promeniti u trenu, na bolje ili gore, i da nikada ne treba odustajati.