DOZVOLITE CVEĆU DA GOVORI – Betty

Poruka ljubavi i poštovanja

 

Dan žena je praznik koji predstavlja višedecenijsku borbu za ravnopravni položaj žena u društvu. Ta borba još uvek nije završena, a svakako je poželjno iskazati poštovanje ženama svakoga dana u godini.

 

Autor: Svetlana Sušić

 

Tradicija davanja osmomartovskih poklona kao da je pomalo utihnula tokom poslednjih godina. Trebalo bi da se potrudimo da se takvo stanje promeni. Simbolični gest poklanjanja cveta partnerki, učiteljici, koleginici, komšinici, prodavačici u pekari i svim onim drugim dragim ženama predstavlja znak pažnje kojim govorimo da smo svesni koliko bi ovaj svet bio siromašniji bez njih. Zato ne smemo da se pravimo kako ovaj datum ne postoji, a naravno da je i svaki drugi dan u godini podjednako pogodan za iskazivanje poštovanja prema ženama. Kao i uvek kada su pokloni u pitanju, skupocenost nije primarni faktor koji ukazuje na to da li nekoga volimo i poštujemo. Običnih par cvetića koje smo svojeručno aranžirali govore o trudu koji smo uložili kako bismo iskazali svoje iskreno mišljenje više nego bilo koji fiskalni račun.

 

Kako napraviti slatki mali buket

Budući da većina muškaraca nema mnogo iskustva u ovakvim situacijama, pokušaćemo da damo što jasnije instrukcije. Potrebna vam je ukrasna kutija koju možete pronaći u bilo kojoj knjižari ili opremljenijoj robnoj kući. Sunđer koji služi kao podloga u koju se ubadaju cvetovi možete nabaviti u specijalizovanim cvećarskim radnjama. Makaze verovatno već imate. Ostalo je da izaberete cvetove. Ovo je stvar ličnog ukusa, naravno da pomaže ako znate da li dama kojoj spremate buket ima svoje favorite među cvetnim lepotanima. U svakom slučaju, potrebno je da vodite računa o slaganju boja kako cvetova međusobno, tako i celog aranžmana sa kutijom. Mi smo se odlučili za hrizanteme zbog njihove punoće i raskošnosti, kao i zbog toga što znamo da ovako pripremljen buket može dugo da traje.

 

Seckanje i aranžiranje

Cvetne grane je potrebno skratiti na odgovarajuću dužinu, tako da cvetovi nakon aranžiranja izlaze izvan oboda kutije. Zbog toga prvo treba da ubacite sunđerastu podlogu u kutiju. Pre nego što ubacite podlogu u kutiju, podlogu treba da ostavite dvadesetak minuta u činiji sa vodom da bi se natopila. Savetujemo vam i da je pre stavljanja u kutiju ubacite u najlon kesu kako se kutija ne bi oštetila od vlage. Cvetne drške treba da zabodete u podlogu otpilike oko 3cm duboko. Aranžiranje počinje od sredine podloge pa se zatim cvetovi zabadaju prema obodu dok se sve lepo ne popuni. U cvećarama je moguće pronaći i različite vrste ukrasnog zelenila, koje buketu daje dodatnu notu svežine. Kada ste zadovoljni rezultatom, ostaje vam još samo da nekoga obradujete. Ukoliko tome što ste napravili dodate i čokoladu, sigurno nećete pogrešiti.