Prsten – simbol večnosti

Autor: Suzana Stamenković

Prsten je najzastupljeniji deo nakita u svim kulturama, a priča o prstenju kroz istoriju utkana je u naše poimanje ljubavi, romantike i moći.

Ljudi su još u praistoriji želeli da istaknu svoju lepotu bojama i ukrasima od kamenčića, školjki, travki, cveća, kasnije od metala, stakla, dijamanata. I dok su se kroz vekove menjali oblici, načini izrade i simbolika nakita, prsten je bio i ostao simbol večnosti.

Beskrajni krug bez kraja i početka, dokaz je ljubavi, pripadanja, porodične tradicije,  statusa, moći i prestiža.

Nose ga i muškarci i žene, a mnogi su spremni da za ovaj komad nakita izdvoje i po nekoliko miliona evra.

Slatko obećanje

Priča o prstenju kroz istoriju utkana je u naše poimanje ljubavi, romantike i moći, od romantične zakletve na večnu vernost, preko pečatnjaka kojima su se u vosku overavala značajna dokumenta, do sakrivenog otrova za nesrećne heroine ili nepokolebljive junake.

Običaj sličan darivanju vereničkog prstena nastao još u drevnom Egiptu.  Prvi verenički prsten sa dijamantom poklonio je Maksimilijan Prvi svojoj budućoj supruzi Mariji od Burgundije 1477. godine. Izabrao je dijamant zbog njegove jačine i lepote jer je na taj način želeo da pokaže Mariji koliko je jaka i lepa njihova ljubav.

Nakit je često bio i nacionalno obeležje, deo folklora i tradicije pa je to i do danas ostao. Verenički prsten nosi se na domalom prstu zbog verovanja da njime, sve do srca prolazi »vena amoris«.

Najskuplji verenički prsten svih vremena krasio je prst glumice Elizabet Tejlor. Prsten sa brušenim dijamantom od 33 karata, Ričard Barton platio je čak 8, 8 miliona dolara.

Moć vladanja drugima i samim sobom

Neprikosnoven simbol moći, pečatni prsten spominjan je još u Bibliji, a nosili su ga i u antičkoj Grčkoj i starom Rimu. Na njemu su se gravirali porodični simboli, monogrami, grbovi. Bio je deo identiteta vladarskih i plemićkih porodica, koje su ga koristile za overu važnih državnih i porodičnih dokumenata.

Sačuvan je kao deo porodičnog nasleđa mnogih dinastija i plemićkih porodica, tako da ga i danas nose pripadnici visokog društva i kraljevskih porodica.

Kada je reč o srpskim vladarima, prstenje Stefana Prvovenčanog, kraljevića Radoslava i kraljice Teodore predstavlja, za sada, jedini sačuvani nakit koji je pripadao srpskim srednjovekovnim vladarima ili članovima njihove uže porodice.

Brojne su priče i legende o prstenu koje su održale do danas. Potraga za prstenom deo je starih germanskih priča koje su inspirisale operu „Prsten Nibelunga“ Riharda Vagnera. Nama je danas svakako najpoznatija Tolkinova priča „Gospodar prstenova“.

Zajednička nit koja povezuje sve ove priče je iskušenje. Onaj ko ga nosi na velikim je mukama, ali ima mogućnost da pobedi strahove, sumnje, poroke i stekne najveću moć – moć vladanja samim sobom.

Moć da uđu u karakter drugih ljudi, da nas svojom glumom razgale i rastuže imaju i vrhunski glumci, tako da se prestižna srpska nagrada za životno delo zove »Dobričin prsten«, a dobila je ime po glumcu Dobrici Milutinoviću.

Ljubav i uspeh u prvom planu

Prsten je najzastupljeniji deo nakita u svim kulturama, a žene ga rado nose zbog simbolike, porodične tradicije, lepote, stila, glamura, skupocenog izgleda.

One kojima je to omiljeni deo nakita, tvrdi psihologija, imaju jaku želju za ljubavlju, nežnošću i uspehom na poslovnom planu. Američki psiholog dr Ejmeri Vilson, koji se bavio ovom temom, smatra da prsten šalje najkompletniju poruku o ličnosti i da žene kojima je to najdraži komad nakita, čvrsto stoje na zemlji. Čak i oblik prstena mnogo govori o njegovoj vlasnici – ovalno biraju ženstvene ali buntovne, dok okrugle nose tradicionalne osobe kojima je porodica na prvom mestu. Četvrtasto prstenje nose ekscentrične dame koje uživaju u lepoti i veoma su ambiciozne. Oblik suze otkriva melanholičan karakter, a srce nose »večite devojčice« koje se nadaju da će pronaći princa iz bajke.

Psiholozi smatraju da prsten nosimo na prstu čiju ulogu želimo podsvesno da naglasimo. Kažiprst ukrašavaju osobe koje su rođeni lideri i ne podnose kritike, prsten na srednjem prstu »govori« da je osobi najbitniji materijalni i društveni status. Domali prst naglašavaju dame kojima su porodica i ljubav na prvom mestu. Nakit na malom prstu nose kreativne, maštovite i hrabre osobe.

One koje se opredeljuju samo za jedan prsten na ruci vrlo su autoritativne, dok su one koje nose više prestenja veoma društvene i uvek okružene prijateljima.

Ukoliko prstenje nosite samo na desnoj ruci, vi ste praktični i stojite čvrsto na zemlji, isključivo na levoj nose sanjari, a na obe osobe koje veoma drže do prijatelja.

Dame kojima je omiljeno veliko i upadljivo prstenje, krasi jaka volja, organizacione sposobnosti i želja za dominacijom, dok su osobe koje vole tanak i neupadljiv prsten romantične prirode,  stidljive , nesigurne i romantici.

Osobe koje menjaju prstenje u zavisnosti od prilika ili garderobe vole slobodu i ne dozvoljavaju da ih nešto ograničava.

Najnoviji trend, nošenje prstenja na prvom, gornjem i srednjem zglobu prsta govori da je pogled na prstenje kao modni detalj potpuno osavremenjen. Ove sezone možete da naređate i po desetak prstenčića bilo samo u obliku burme, ili ukrašenih svetlucavim kamenčićima, cirkonima, privescima ili čak lancima. Popularan je i prsten koji prekriva nekoliko prstiju ili čitav nokat, a sve je više onih koji se odlučuju za tetoviranje prstena.