mineral za život
Ana Nikolić
Od 2002. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u zemljama u razvoju sprovodi program suplementacije cinka, jer je nedostatak ovog minerala svrstan na peto mesto uzročnika nastanka raznih bolesti. U razvijenim zemljama, gde se više unosi u organizam, nedostatak cinka kao uzročnik bolesti se nalazi tek na 11. mestu. Deca, trudnice i dojilje imaju povećanu potrebu za cinkom.
VAŽNOST CINKA: Cink je značajan jer učestvuje u svim biološkim procesima, sadržan je u preko 300 enzima i ima bitnu ulogu u hemijskim reakcijama kojima se hrana pretvara u energiju. Bez cinka organizam ne može da se brani, on učestvuje u sintezi DNK, u proizvodnji spermatozoida, antioksidativnom delovanju, jer štiti telo od slobodnih radikala, smanjuje predmenstrualne simptome, pospešuje zdravlje kostiju i zuba i smanjuje rizik od raznih degenerativnih promena. Cink utiče da koža, nokti i kosa budu lepi i zdravi, poboljšava intelektualne sposobnosti poput pamćenja, rasuđivanja i razmišljanja. Pomaže organizmu da se nosi sa stresom, smanjuje učestale infekcije i efikasan je u borbi protiv dijareje, pa se zato dodaje u probiotike. Cink je važan i u prevenciji karcinoma prostate, pa se muškarcima nakon 50. godine preporučuje svakodnevno uzimanje suplemenata cinka. Igra veliku ulogu i u starosti, jer poboljšava imunitet, utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi, pa tako bitno utiče na zdravlje, kvalitet i dužinu života.
NEDOSTATAK CINKA: Perutanje kože, opadanje kose, bele fleke i linije na noktima pokazatelji su nedostatka cinka, a postoji i jednostavan test kojim se utvrđuje da li ga u organizmu ima dovoljno ili ne. Ako se posle uzimanja preparata cinka, koji treba držati u ustima 15 sekundi, oseti sladak ukus, to je pouzdan znak o manjku ovog minerala, ali ako u ustima imamo metalni ukus, to je znak da ga u organizmu ima dovoljno.
Najbolji izvori cinka na 100 grama proizvoda
Kamenice 90.8 mg (605 % dnevne vrednosti)
Teleća džigerica 11.2 mg (75 %)
Semenke bundeve 10.3 mg (69 %)
Semenke susama 7.2 mg (48 %)
Junetina 4.9 mg (33 %)
Pileća džigerica 4.0 mg (27 %)
Bademi 3.5 mg (24 %)
Kikiriki 3.3 mg (22 %)
Svinjetina 2.4 mg (16 %)
Čokolada 2.3 mg (15 %)
Pileći batak 1.8 mg (12 %)
Grašak 1.2 mg (8 %)
Cink u namirnicama
Konzumiranje hrane bogate cinkom je bitan deo zdrave ishrane, jer se tako telo štiti od bolesti. Cinka ima u goveđem, konjskom i ćurećem mesu, svinjskoj i telećoj džigerici, žumancima, ribi i ostrigama, pasulju, grašku, đumbiru, semenkama lana, susama i suncokreta, bademima i orasima, mekinjama i žitaricama.
Ljudi koji se drže vegetarijanskog režima ishrane, a posebno vegani, koji ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla poput jaja, mlečnih proizvoda ili ribe, rizikuju da im nedostaje cink u organizmu. Rešenje je u suplementima cinka, odnosno u dovoljnoj konzumaciji orašastih plodova i semenki.