Kako se izboriti sa njim

 

Moramo da budemo svesni da ne postoje ekspresna rešenja, već da je neophodna korenita promena nezdravih životnih navika.

 

Autor: Vesna Marković

 

Usled stvaranja masnih potkožnih naslaga i gomilanja metaboličkih produkata, kojih organizam ne uspeva da se oslobodi redovnim putem, dolazi do pojave deformiteta poznatog kao pomorandžina kora, ili celulit. Ova vrsta problema se daleko češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a smatra se da razlog za to leži u osnovnom uzročniku nastanka celulita – ženskom hormonu estrogenu. Jedan od efekata ovog hormona jeste povećanje propustljivosti zidova krvnih sudova, što dovodi do nagomilavanja tečnosti u regijama tela za koje je karakteristična pojava celulita. Najčešće pogođeni slabljenjem vezivnog tkiva i pojavom celulita jesu predeli butina, glutealne regije, stomaka i donjeg dela leđa, a moguća je pojava i na ostalim delovima tela.

 

Faktori koji doprinose pojavi celulita

Ono što povećava rizik od nastanka celulita jesu hormonalne promene kroz koje organizam prolazi tokom rasta i sazrevanja, trudnoća, premenstrualni period, menopauza, uzimanje antibebi pilula ili nekih drugih hormonskih preparata. Prekomerna telesna težina i nezdrave životne navike siguran su put ka razvoju trajne pojave ovog deformiteta. Genetika takođe ima značajnu ulogu, tako da žene u čijoj je porodici ovaj problem zastupljen mogu da očekuju da će se i same susresti sa njim. Podaci, inače, pokazuju da se čak 85% žena u nekom periodu života suoči sa pojavom celulita.

 

Kako se boriti protiv celulita

Najbolji način borbe protiv nastanka celulita započinje u ranom detinjstvu, i sastoji se u navikavanju na zdravu izbalansiranu ishranu, uz redovno, umereno bavljenje fizičkim aktivnostima. U kombinaciji sa dobrom genetikom ovo je poprilično siguran put ka prevenciji nastanka pomorandžine kore. Međutim, ako ćemo da budemo iskreni, većina nas nije o tome razmišljala kada smo bile male, baš kao ni naše majke.

To ne znači da je sada prekasno, jer celulit nikako nije nešto čemu se smemo predati bez borbe. Nastanak celulita je signal da je potrebna korekcija u našem odnosu prema sopstvenom zdravlju, a zapušten, ovaj problem može da ima i ozbiljne posledice.

Ono što je neophodno da uradimo da bismo pobedili u ovoj borbi je sledeće:

  • moramo da regulišemo sopstvenu telesnu težinu,
  • moramo da unosimo dovoljno tečnosti svakoga dana (najmanje 2l vode),
  • sveže voće i povrće moraju da budu prisutni u svakom obroku,
  • moramo da uvrstimo vežbanje ili brzo hodanje u svoj svakodnevni raspored.

Disciplinovanim pridržavanjem novostečenih zdravih navika veoma brzo ćemo doći do poboljšanja.

 

Šta još možemo da uradimo?

Anticelulit masaže su izuzetno koristan dodatak navedenim merama. Uz konsultaciju sa svojim farmaceutom, izaberite neki od preparata koji podstiču mikrocirkulaciju. Ima ih na bazi bršljana, enzima mukopolisaharidaze, sa dodatkom guarane, ulja limunove trave, kapsaicina, mentola ili kamfora. Za samostalnu primenu, bez masaže za koju se koriste ulja, postoje kreme i gelovi koje koža lako upija.