Celulit, povišene masnoće u krvi

Promena ishrane je prvi korak

 

Iako sam mršava i redovno treniram, imam celulit. Pre par godina sam koristila neku kremu, koja mi je trenutno pomogla, ali ne u meri u kojoj sam očekivala i ne na duže staze. Možete li mi pomoći da rešim ovaj problem, koji mi posebno sada, leti, smeta? Milana, 32

 

autor: Aleksandra Jakovljević

 

Savremeni način života povećao je broj žena koje pate od celulita, a čak 80-90% je bar nekada u životu imalo ovaj zdravstveno-kozmetički problem. Zbog nagomilavanja masnoća i toksina ispod kože, vezivno tkivo slabi i stvara se deformitet kože, koji podseća na pomorandžinu koru. Uglavnom se javlja na butinama, zadnjici, stomaku, listovima, a u poznijim godinama može se pojaviti i na vrlo neobičnim mestima, poput nadlaktica ili vrata. Pol (ženski) i nasledni faktor (debljina kože i njena elastičnost) značajno utiču na nastanak celulita. Pored ova dva faktora, na to da li ćemo ili nećemo imati ovaj estetski problem, mogu uticati i: nepravilna ishrana (pre svega masna, preslana i slatka hrana, sa smanjenim unosom vlakana i tečnosti), konzumiranje alkohola i cigareta, nedostatak fizičke aktivnosti i kretanja, stres, hormonski faktori, tesna odeća.

Proces uklanjanja celulita je uglavnom dugotrajan i zahteva promenu životnih navika. Pre svega, veoma je važno povećati unos tečnosti (vode, zelenog čaja i hrane bogate vodom, kao što je lubenica, krastavac, dinja, paradajz), prilagoditi ishranu (riba, orašasti plodovi, laneno seme, seme suncokreta, đumbir, ljute papričice, cvekla, borovnice, peršun), uvesti redovnu fizičku aktivnost, kao i anticelulit masaže. Gelovi, kreme i ulja uz masažu značajno mogu pomoći i ubrzati nestanak celulita. Neki od prirodnih preparata za spoljnu primenu koji se mogu napraviti u kućnim uslovima su jabukovo sirće pomešano sa običnim losionom ili uljem za telo, kombinacija taloga od kafe sa morskom solju i maslinovim uljem, kao i braon šećer sa bebi uljem. I nakon uklanjanja celulita, neophodno je nastaviti sa zdravim životnim navikama, kako se nakon nekog vremena celulit ne bi ponovo pojavio.

 

 

Pre par dana sam proveravao krvnu sliku i jako su mi povišene masnoće u krvi. Lekar mi je prepisao neke lekove, ali mi je rekao i da promenim režim ishrane. Da li me možete posavetovati u vezi sa ishranom i uzimanjem prirodnih preparata? Jovan, 57

 

Holesterol je masnoća potrebna za normalno funkcionisanje organizma. Važan je sastojak svake ćelije, reguliše rad hormona i varenje. Organizam ga sam stvara, ali se i unosi, prvenstveno, preko namirnica životinjskog porekla. Trigliceridi su masnoće koje unosimo hranom i koje skladište energiju u našem organizmu. Povišen nivo masnoća u krvi je ključan faktor za razvoj srčanih oboljenja. Višak se lepi duž zidova krvnih sudova i može dovesti do sužavanja krvnog suda (ateroskleroza), infarkta miokarda ili moždanog udara. Faktori rizika za nastanak ovih oboljenja su, pored genetske predispozicije, povišen krvni pritisak, šećerna bolest, nedovoljna fizička aktivnost, stres i pušenje.

Da bi se sprečilo nagomilavanje masti na zidovima krvnih sudova, pre svega je potrebno promeniti način ishrane i životne navike, uvesti redovnu fizičku aktivnost, smanjiti ili potpuno izbaciti pušenje i stres. Hrana koja se preporučuje obuhvata integralni, ražani ili graham hleb, integralni pirinač, obrano mleko, jogurt, kefir, kiselo mleko, ribu, živinsko meso, divljač i morske plodove, kuvano povrće i sveže salate, jabuke, jagode, maline, kupine, borovnice, limun, grejpfrut, maslinovo i suncokretovo ulje. Sa druge strane, iz ishrane bi trebalo izbaciti prženu i pohovanu hranu, beli hleb, grickalice, punomasno mleko i sireve, pavlaku, kajmak, masno crveno meso, mesne prerađevine, sušeno i kandirano voće, puter i svinjsku mast, slatkiše, alkohol i gazirane sokove. Od prirodnih recepata veoma je delotvorna kombinacija limuna, peršuna i vode. Oprati 1kg limuna u hladnoj vodi i potopiti ga u toplu vodu sa sodom bikarbonom oko sat vremena. Sitno iseckati 5-6 vezica peršuna sa stabljikom i limun sa korom. Kuvati limun i peršun 2-3č sa 3l vode, zatim procediti, a sirup koji se dobije presuti u staklenu flašu ili teglicu. Nakon hlađenja čuvati ga u frižideru. Svako jutro na prazan stomak popiti po jednu rakijsku čašicu napitka.