Nagoveštaj godina koje dolaze

autor: Suzana Stamenković

Savet baka da nikada ne idete u krevet sa šminkom, zlata je vredan. Negujte kožu lica od rane mladosti, kako biste nastanak mrežice bora oko očiju odložili za što kasnije

S vremenom koža lica gubi elastičnost, postaje tanja i suvlja, a prvi znak godina na licu su sitne bore oko očiju. Iako se bore normalno nalaze na zdravoj koži, hoće li postati izražene u kasnim dvadesetim godinama ili deceniju kasnije, zavisi pre svega od genetike, načina života i nege. Pravilna nega počinje još u mladosti kada se na predeo oko očiju nanose hidratantne kreme ili gelovi koji će koži omogućiti potrebnu vlažnost i elastičnost.

Kako sprečiti pojavu bora?

Lepa žena je negovana žena, a nega počinje kada je starost samo daleki nagoveštaj godina koje dolaze. Lice je naša lična karta, najizloženiji deo tela, a zbog tanje i osetljive kože oko usana i posebno oko očiju, potrebno je osim korišćenja hidratantnih i hranljivih krema, obratiti pažnju na način života koji ostavlja tragove na licu – sitne bore. Prvo pravilo je što više sna. Izbegavajte da noći provodite u zagušljivim, zadimljenim prostorijama ili radeći na računaru, jer je vašem telu, a posebno licu, potreban noćni odmor. Zato nastojite da spavate 7 do 8 sati. Nedostatak vode i te kako se ogleda na koži koja postaje suva, a bore postaju dublje i uočljivije. Neka vaša mera bude dva litra vode na dan. Nastojite da na tanjiru svakog dana bude lisnatog povrća i svežeg voća, a i ribe što češće jer sadrži omega-3 masne kiseline koje sprečavaju crvenilo i natečenost kao i isušivanje kože. Ne zaboravite na borovnicu, šargarepu i jabuke, bogate vitaminima A, C i E koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Takođe sadrže pektin koji poboljšava tonus kože i smanjuje rizik od preuranjenih bora. Glavni uzrok prevremenog starenja kože je prekomerno izlaganje suncu. Posledice su prevremena pojava bora na koži, njeno opuštanje i problemi sa pigmentacijom. Izbegavajte sunčanje kada je sunce najjače, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nosite naočare za sunce i šešire sa velikim obodom.

Nega kože oko očiju

Savet baka da nikada ne idete u krevet sa šminkom, zlata je vredan. Pre nego što legnete, obavezno skinite šminku, umijte se i nanesite hidratantnu kremu koja će tokom sna oporavljati, hraniti i vlažiti kožu lica. Za negu predela oko očiju neophodni su preparati na bazi vitamina E, koji će pomoći očuvanju vlažnosti i elastičnosti kože i sprečiti propadanje kolagena. Antirid kreme, za predeo oko očiju, podstiču cirkulaciju, vraćaju vlažnost i elastičnost očne zone, a time utiču i na podmlađen i svežiji izgled lica. Za prevenciju bora jednom nedeljno koristite domaću hranljivu masku. Dobro umešajte pola kašičice rastopljenog meda, kašičicu ovsenih pahuljica i jedno žumance. Nanesite na kožu oko očiju, posle 10 minuta operite mlakom vodom i namažite kremu.