Trening prilagođen svima

 

Koliko puta ste unapred odustali od neke fizičke aktivnosti samo zato što smatrate da niste dovoljno spretni? Vreme je da se to promeni.

 

Autor: Marko Simić

 

Redovna fizička aktivnost je neophodna za dobro zdravlje i to je činjenica oko koje nema spora. Međutim, kada dođe vreme da izaberemo čime ćemo se baviti u časovima posvećenim rekreaciji, onda stvari počinju da se pomalo komplikuju. Ponekad nam se čini da je sve to isuviše zamršeno i da nećemo uspeti da se uklopimo u strogo definisane koreografije pokreta koje trener pokazuje. Strah od neuspeha u javnosti dovodi do dodatnog pada samopouzdanja i mnogi ljudi odustaju i pre nego što uopšte pokušaju. Svakako da to nije dobar korak, ali svakako je neophodno i neko rešenje ovakve situacije.

 

Nastanak „bokwa“ treninga

Svih navedenih problema su bili svesni Pol Mavi, fitnes instruktor iz Los Anđelesa, i Johan Verhim, prezenter fitnes programa na TV mrežama. Udruženim snagama oni su svetu 2012. godine predstavili novi vid vežbanja koncipiran tako da mogu da ga upražnjavaju i oni koji za sebe smatraju da „imaju dve leve noge“. U sledećih godinu dana sertifikate za „bokwa“ instruktore dobilo je preko 4000 trenera i „bokwa“ manija je otpočela da se širi. Britanija je bila prva na udaru, a veoma brzo „bokwa“ treninzi su se raširili i u SAD-u, zatim i širom planete.

 

U čemu je caka?

Kao i uvek – u jednostavnosti. Fitnes programi zasnovani na latino plesovima jesu izuzetno zabavni, ali nismo baš svi talentovani za brzo usvajanje plesnih koraka. U tom slučaju salsa i samba počinju da liče na ono igralište sa automobilčićima na sudaranje. Zato su autori osmislili osnovne pokrete koji su zasnovani na ispisivanju slova i brojeva. To je nešto što u osnovi svako može da izvede uz malo truda. Na to se kasnije prema sposobnostima i afinitetima dodaju skokovi, okreti i razne druge aktivnosti. Ovakva prilagodljivost omogućava vežbačima različitog nivoa starosti, spretnosti i fizičke spreme da pronađu optimalan nivo treninga za svoje trenutne potrebe. Za razliku od rigidno propisanih koreografija koje ne ostavljaju puno mesta slobodnom stilu „bokwa“ nudi potrošnju kalorija na zabavan način koji Vas jednostavno vuče da se opet pojavite na treningu.

 

Šta znači „bokwa“?

Ime je nastalo spajanjem dva pojma: boxing i kwaito. Prvi se odnosi na boks, a drugi na muzički i plesni stil popularan u južnoj Africi. Međutim, verzija „bokwa“ treninga koja se raširila planetom nema mnogo veze sa navedenim pojmovima. Bokserski pokreti skoro da ne postoje, a elemente kwaito plesa je izbacio sam autor „bokwa“ treninga Pol Mavi. Smatrao ih je isuviše komplikovanim i otežavajućim faktorom koji remeti osnovnu zamisao rekreacije dostupne svakome.

 

Šta je potrebno za „bokwa“ trening?

Potrebna je samo dobra volja, udobna sportska obuća i odeća, muzika, dobro društvo, prostor za vežbanje i instruktor koji ima dovoljno iskustva da Vas uvede u prelepi svet vežbanja. Naravno da je pre svakog početka bavljenja sportom i rekreacijom neophodno konsultovati svog lekara kako bi se uvrdilo koji nivo opterećenja smete sebi da priuštite. Pokrenite se u ritmu „bokwa“ treninga, ispišite nove stranice u knjizi sopstvenih uspeha.