Minđuše – Najerotičniji komad nakita

Autor: Suzana Stamenković

Modni imperativ ove sezone biće minđuše, poruka je najpoznatijih svetskih dizajnera. Klasične biserne, od plemenitih metala ili prirodnih materijala, i najjednostavnijoj odevnoj kombinaciji daće dozu ženstvenosti i elegancije. Stilizovane kugle, bez obzira na veličinu i materijal, u trendu su ovog leta

Minđuše su oduvek bile omiljeni komad nakita koji je poput poljupca krasio ušne rese. Dame su nekada smatrale da ih naušnice štite od uroka i zlih očiju. Iako su se vremenom menjali stilovi, modeli, materijali, pa i način nošenja, biserne, dijamantske i zlatne minđuše nikada ne izlaze iz mode. Mlade devojke nose i po više minđušica samo na jednom uvu;  velike, intenzivnih boja i neobičnog dizajna biraju osobe slobodnog duha;  dok trendseterke uveliko šetaju okrugle ili viseće minđuše. Tokom leta minđuše su najupečatljivi modni detalj i lako se mogu kombinovati uz sve stilove i za različite prilike, od plaže do večernjih koktela.

Devojka iz komšiluka ili glamurozna dama?

U našem narodu ostalo je uvreženo pravilo da se ženskoj deci za rođenje daruju minđuše. Obično su to najmanje alkice ili sićušne, zlatne, u obliku  srca, potkovice ili cveta, ponekad i sa kamenčićem u beloj ili crvenoj boji. Skupocene minđuše daruju se i u drugim prilikama bilo da je to rođendan, diplomiranje, veridba, godišnjica. Mada za darivanje od srca nije ni potreban poseban povod.

Mlade devojke vole da eksperimentišu, pa tokom tinejdžerskih dana nose i bižuteriju, štras, minđuše od plastike, keramike, perja, kanapa. Mnogo je onih koje nose samo jednu minđušu ili pak više sitnih minđušica duž samo jedne ušne školjke. Asimetrija je ove sezone u modi, pa su dizajneri ponudili nekoliko varijanti, od samo jedne minđuše, do para istog stilskog koncepta ali sa dve različite minđuše.

Dame koje neguju svoj lični stil ne haju mnogo za modne diktate ni kada je reč o izboru nakita. Minđuše koje privlače pažnju, predimenzionirane, jarkih boja, neobičnog dizajna, izbor su jakih žena koje svemu daju osobeni pečat. Umetničke duše osmisliće ili oslikati unikatne modele, ili jednostavno obaviti svilene i kožne trake oko velikih starih alki.

Za većinu dama biseri imaju kultno mesto u svetu nakita. Upečatljivim i prefinjenim čini ih njihova nežnost, nenametljivost i elegancija. Njihova lepota dovoljna je sama po sebi, a u kombinaciji sa belim zlatom čine minđuše glamuroznim i neodoljivim. Biserne minđuše rado nose sve dame, a poslednjih godina postale su zaštitini znak britanske princeze Kejt. Inače, moderne su minđuše sa duplim, krupnim biserima koje krase i ušne resice i gornji deo uha, a u trendu su i dugački modeli koji podsećaju na stilizovane rese i dosežu do ramena.

Devojka s bisernom minđušom

Najpoznatija Devojka s bisernom minđušom je zapravo čuvena slika Jana Vermera, nastala u 17. veku. Kako je njen identitet ostao tajna,  zbog zagonetnosti je zovu i holandska Mona Liza. Slika je inspirisala nastanak istoimenog romana Trejsi Ševalije, po kome je 2003. snimljen film sa tri nominacije za Oskara. Devojku s bisernom minđušom glumila je Skarlet Johanson. I dok pojedini umetnički eksperti tvrde da je na Vermerovoj slici njegova kći Marija koja nosi minđuše iz porodičnog nakita, drugi tvrde da bisera zapravo nema i da je to u stvari kuglica belog svetla između devojčinog uva i vrata.

Dijamanti su večni

Da su dijamanti najbolji ženini prijatelji, kazala je jedna od najvećih holivudskih zvezda Merilin Monro. Ona  im nije odolela. Kupovina dijamantskih minđuša jeste velika investicija, ali kako su dijamanti večni i njihova vrednost ne opada, vredi uložiti novac u ovaj ekstravagantni komad nakita. Dijamantske minđuše neodoljiv su modni detalj od kraja 19. veka, kada su zbog cene mogle da ih priušte samo dame iz visokog društva. Poslednjih decenija mogu ih kupiti i nositi svi,  od poslovnih, perfektno stilizovanih dama do večitih buntovnika koji ih kombinuju sa kožom, nitnama i resama. Pa ipak, najčešća asocijacija na ekstravagantne dijamantske minđuše jeste glamurozna svečanost i dama u savršenoj dekoltiranoj crnoj haljini sa francuskom punđom, kako bi dijamanti na ušima došli do izražaja. Inače, najprodavaniji modeli su najjednostavniji, sa malim dijamantnom na postolju od belog zlata, sa šrafom. Popularni su i viseći modeli sa dijamantima uglavljenim u okvir oblika srca ili cveta. Za one koji ne preferiraju klasiku pravi izbor su dijamantske alke. Izrađuju se minđuše i od drugog dragog kamenja, pre svega od rubina, smaragda ili safira. Na nedavnom sajmu nakita u Vićenci apsolutni hit bilo je crno drago kamenje za  odvažne  ekstravagantne dame.

Trend 2021 – biseri, viseći modeli, kugle…

Ako ove sezone kupujete nove minđuše izaberite kugle. Od srebra, zlata, bisera, kristala, čak i od tekstila i svilenog konca, kugle na visećim minđušama apsolutni su favorit najvećih modnih magova. Efektne su i za sportske i za elegantne kombinacije jer se dobro slažu uz sve. Takve modele ponosno već nose Anđelina Džoli i Dženifer Lopez.

U trendu su i viseće, raskošne minđuše sa floralnim motivima, perjem, listićima, dijamantima…Efektni i dugački modeli, pomalo u stilu baroka, prikazani  su na poslednjoj Nedelji mode u Njujorku,  pa su ih za ovo leto odabrale mnoge poznate dame, i to ne samo za svečane prilike već i za dnevne varijante.

Koji god par da odaberete, važno je da minđuše odgovaraju obliku vašeg lica. Viseće minđuše najbolje pristaju okruglom licu. Alke, biseri i minđušice na zavrtanj najlepše će stajati na ovalnom licu, dok damama četvrtastog lica najviše „leže“ minđuše koje su zaobljene. Minđuše se mogu iskombinovati i sa drugim delovima nakita, ali ako su dijamantske dovoljan su ukras  u svakoj prilici..