BETTY MAGAZIN SEPTEMBAR 2022 – Betty
betty-magazin-septembar-2022

dr Radmila Kosić

POLAZAK U ŠKOLU

Pripremite malog prvaka

Broj 111, septembar 2022.

Veštine i spremnost da se uspostavljaju i održavaju društvene veze, da se nepoznato prihvata sa oprezom a ne sa strahom, da se kaže „hvala“ i „molim“, mnogo su važnije nego naučeno čitanje, pisanje i računanje pre polaska u školu.

Polazak u školu je veliki događaj u svakoj porodici. Prelazak iz poznatog kućnog okruženja ili vrtića u novu sredinu jeste preokret za dete, ali i za roditelje. 

Započnite pripreme nenametljivo, uvežbajte put do škole zajedničkom šetnjom. Razmislite da li i koliko dugo ćete dete voditi u školu, naučite ga da bezbedno prelazi ulicu, raspitajte se da li će na putu do škole imati društvo dece koju poznaje iz vrtića ili parka. 

Dozvolite mu da se igra u školskom dvorištu, zavirite u hodnike i učionice. Objasnite mu šta su klupa i tabla, koliko traju časovi, veliki i mali odmor, koliko dugo će ostajati u školi (uporedite sa boravkom u vrtiću – obradovaće ga već poznata dužina odsustva od kuće!). 

Već znate da dete upija sve vaše rečenice i prati vaše postupke. Ne plašite ga školom, radije se pred njim prisećajte lepih dana tokom svog školovanja. Oslobodite prvo sebe, a onda i dete svih predrasuda o školi. Nasmejte ga nekom anegdotom iz školske klupe.

Opremite zajedno poseban kutak za učenje, uključite budućeg prvaka u kupovinu  školskog pribora i učinićete mu ideju škole zanimljivijom. Obavezno ga povedite u kupovinu torbe da bi dete moglo da je isproba (preporučuje se nošenje na leđima a ne na ramenu). 

Intelektualna zrelost deteta se odnosi na opažanje, govor, pamćenje, uviđanje odnosa između uzroka i posledica, prebrojavanje predmeta, ali i sposobnost da mašta i donosi zaključke. Ove sposobnosti možete da vežbate i kroz igru. Na primer, sa mališanom razvrstavajte, dodajte ili oduzimajte kamenčiće, u prodavnici brojite jabuke, neka vam pomogne u merenju – steći će pojam o broju i količini.

Pokažite mu promene u prirodi, navedite ga da poredi šta je veće ili manje, učite ga osnovnoj orijentaciji u prostoru (gore-dole, desno-levo, duboko-plitko…) i vremenu (dan, mesec, godišnje doba, doba dana). Pisanje se uvežbava i kroz bojenje bojanki, a fina motorika šake se postiže i slaganjem slagalice, rezanjem olovke, savijanjem salveta, brisanjem prašine ili posuđa. 

Trebalo bi da ste već odavno počeli sa razvijanjem radnih navika. Samostalnost u predškolskom uzrastu znači da je budući prvak sposoban da se samostalno obuče, “zategne krevet“, vodi računa o ličnoj higijeni. 

Dobro je da ima neku „malu“ obavezu u kući,  da prošeta ljubimca, zalije cveće ili postavi sto. Poštovanje  rutine redovnih obroka i ranijeg odlaska na spavanje se podrazumeva – biće vam lakše ako uvedete  rutinu mesta i vremena u kome se rade domaći zadaci.

Uskladite vreme za učenje sa porodičnim obavezama, budite kod kuće u to vreme, dozvolite mu da pokuša da uradi samo domaći zadatak, ali budite u blizini da mu pomognete. Dobro je da pripremite prvaka da će ga u školi ocenjivati i upoređivati sa drugom decom. Stalno ponavljajte da njegova uspešnost u školi neće uticati na vašu bezuslovnu ljubav prema njemu i da će vas ljutiti samo nerad ili nemar prema školskim obavezama. Pohvalite svaki uspeh, ohrabrite posle neuspeha i ne ustručavajte se da razgovarate sa učiteljicom ili školskim psihologom ukoliko se dete ili vi ne snalazite u novim ulogama.

Polazak u školu je normalan sled događaja, od vašeg opuštenog i pozitivnog stava zavisiće i stav vašeg deteta o znanju i obrazovanju.Vaše dete je posebno i jedinstveno –  pred vama je zadatak da ga pripremite i pratite u novom poglavlju odrastanja. 

betty-magazin-septembar-2022