BETTY MAGAZIN AVGUST 2021 – Betty
betty-magazin-avgust-2021-1

Dr Bojana Mirković, urolog

Urinarne infekcije

Prevencija i lečenje

 

Broj 98, avgust 2021.

Infekcije urinarnog trakta (UTI) mogu zahvatiti gornji urinarni trakt– bubrege i uretre ili donji urinarni trakt – bešiku, uretru i kod muškaraca prostatu i testis. Najčešće se javljaju kao cistitisi (upale mokraćne bešike) i uretritisi (upale mokraćnog kanala), a ređe kao pijelonefritisi (upale bubrega).

Najveći broj infekcija je izazvan bakterijom Escherichia coli, koja je inače stanovnik crevnog sistema. I druge bakterije mogu izazvati upale urinarnog trakta: Enterococcus faecalis, Klebisella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, grupe streptokoka i stafilokoka. Kod oba pola upale mokraćnog kanala mogu izazavati i seksualno prenosive bakterije: Chlamidia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Mycoplasma hominis, kao i protozoa Trichomonas vaginalis.

Povećan rizik za nastanak UTI

U povećanom riziku za dobijanje UTI su: dijabetičari, nepokretni pacijenti, pacijenti sa otežanim pražnjenjem bešike (uvećana prostata, oslabljen detrusor–mišić bešike, sužen mokraćni kanal), urođene anomalije urotrakta, skorašnja urinarna instrumentalizacija ili hirurgija, prisustvo stalnog katetera, kalkuloza urotrakta, imuno kompromitovani pacijenti, loša lična higijena, zloupotreba antibiotika koja narušava prirodnu floru, promiskuitet.

Faktori rizika koji su specifični za žene povezani su sa samom anatomijom, što podrazumeva kratak mokraćni kanal, kao i blizinu vagine i analnog kanala. Seksualno aktivne žene imaju češće infekcije u odnosu na neaktivne. Određeni tipovi kontracepcije takođe mogu povećati rizik za nastanak infekcije. Žene u menopauzi su podložnije infekciji. Faktori rizika jesu i spuštanje bešike i materice tokom godina usled slabljenja mišića karličnog dna, nakon trudnoća, porođaja, zbog gojaznosti. Zbog hormonskih promena koje se dešavaju u organizmu tokom trudnoće, infekcija se brže i lakše širi na bubrege, pa se takva upala obavezno leči antibioticima.

Kod mušakaraca su UTI ređe. U mlađim uzrastima uglavnom su izazvane seksualno prenosivim bakterijama, a u kasnijim godinama su vezane za neadekvatno pražnjenje bešike. U najvećem broju slučajeva zahvataju i prostatu i tada je potrebno da lečenje antibioticima traje duže.

Simptomi urinarne infekcije

Najčešći simptomi su: učestalo i bolno mokrenje, zamućen urin, osećaj peckanja u mokraćnom kanalu, urin neprijatnog mirisa, krv u urinu, pritisak i napetost u predelu bešike ili donjeg dela trbuha. Ukoliko se infekcija proširi na bubrege i ne započne se lečenje na vreme, može se javiti i bol u slabinskom delu leđa, povišena temperatura, mučnina, malaksalost, povraćanje, groznica. Pojava krvi u urinu, naročito bez bolova, može ukazati na neke druge bolesti urotrakta, pa se pacijent obavezno upućuje urologu radi dodatne dijagnostike.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja jednostavnim pregledom urina u laboratoriji. Kod sumnje na infekciju ne mora se uzeti prvi jutarnji urin. Nakon toalete genitalne regije, u sterilnu bočicu daje se uzorak srednjeg mlaza urina i dostavlja u laboratoriju. Ukoliko je potreban duži transport, neophodno je čuvanje u frižideru. Ukoliko dobijete simptome koji podsećaju na urinarnu infekciju tokom noći, kao što su bol tokom mokrenja ili iznenadni, jaki i učestali nagon na mokrenje, nemojte samostalno uzimati antibiotik.

Terapijske metode

Lečenje zavisi od vrste uzročnika, jačine simptoma i ozbiljnosti infekcije, a najčešće traje od 3 do 10 dana. Lek se bira prema osetljivosti bakterije, a na osnovu antibiograma. Pacijentkinje u menopauzi kojima se u urinokulturi otkrije prisustvo bakterija, a nemaju nikakve tegobe, najverovatnije neće biti lečene antibioticima. Kod pacijenata koji nakon lečenja dobiju ponovo infekciju preporučuje se ultrazvučni pregled urogenitalnog trakta kao sastavni deo pregleda, a određenoj grupi su potrebna i dodatna ispitivanja–uretrocistoskopija, CT urografija.

Moguće komplikacije nepravilnog lečenja ili nelečenja mogu biti: rekurentne infekcije (više od 2 infekcije za 6 meseci ili više od 3 za 12 meseci), oštećenja bubrežne funkcije, suženja mokraćnog kanala kod muškaraca, povećan rizik kod trudnica za prevremeni porođaj, sepsa.

Honey-moon cystitis ili cistitis medenog meseca predstavlja upalu bešike neposredno nakon seksualne aktivnosti, nakon dužeg perioda apstinencije ili zbog većeg broja seksualnih odnosa u kratkom intervalu. Kod žena sa rekurentnim infekcijama u vidu honeymoon cistitisa, urolog će preporučiti dugotrajnu ili postkoitalnu antibiotsku profilaksu.

Ukoliko su simptomi urinarne infekcije izraženi i eventualno potvrđeni u laboratoriji, kada dobijete antibiotik od lekara, pre svega poštujte propisani protokol doziranja leka i vremena uzimanja. Poželjno je smanjenje fizičke aktivnosti i povećanje unosa vode. Tokom korišćenja bilo kog antibiotika izbegavati izlaganje sunčevim zracima i solarijumu, uzimanje alkohola, gaziranih pića, kao i jake, ljute i začinjene hrane. Probiotik uzimati razdvojeno od antibiotika minimum 3 sata. Seksualni odnosi nisu preporučljivi tokom trajanja infekcije, kao i intezivno treniranje i zamaranje.

casopis-srbija-maj-app