BETTY MAGAZIN AVGUST 2020 – Betty
cover-avgust-2020

Tijana Bogićević, pop pevačica

Nikad ne odustaj

 

Broj 86, avgust 2020.

Rođena je Novosađanka koja već godinama živi na relaciji Srbija – SAD. No, to joj ne smeta da gradi sjajnu pevačku karijeru u matičnoj zemlji. Počela je u školskom horu, nastavila kao prateći vokal u bendovima velikih regionalnih izvođača, na kraju ušla u priču zvanu – solo karijera i nije se pokajala zbog toga. Za nekoliko godina nanizala je respektabilan spisak hitova: “Tijanina”, “Sam od sutra”, “Nekako nikako”, “Bezuslovno”, “Hajde, onda ništa”, do nedavno snimljene “Javne tajne”.
Tijana Bogićević ekskluzivno za Betty.

 

 Autor: Dalibor Mrdić

 

BETTY: “Zavrteo” se singl “Javna tajna” i odmah naišao na sjajne reakcije. Ko je sve radio na pesmi i spotu?
Tijana: Pesmu je pisala Aleksandra Milutinović, a aranžman i produkciju potpisuju Aleksandra Milutinović i Dušan Alagić. To je tim koji ne menjam. Što se tiče videa, ideja je bila moja, taj neki crno – beli, suptilno nežni, svedeni, polu – dokumentarni video koji je u stvari lyrics video. Ali, ja se i oko lyrics videa potrudim. Ovog puta sam angažovala jednu potpuno novosadsku ekipu, Studio Vav i Raleta Radovića, moje drage prijatelje koji su dali svoj maksimum.

BETTY: Kao što kažete, spot koji prati pesmu je u crno-beloj tehnici. Na čemu je bio akcenat ovog puta?
Tijana: Akcenat je bio na temi pesme, u pitanju je javna tajna, nešto što se naslućuje, a ne zna se zasigurno. Muška bela košulja i balkon sa pogledom na Beograd su simbolični za reči pesme.

BETTY: Neki su već pesmu okarakterisali kao sjajnu podlogu za vođenje ljubavi. Kako vam zvuči ta karakterizacija?
Tijana: Vrlo mi se dopada! Dobila sam nekoliko komentara od prijatelja kako im pesma nije ni tužna za plakanje, a ni brza za đuskanje i izlazak, a ja sam upravo imala argument kako nam u poslednje vreme možda nedostaju pesme za vođenje ljubavi, ili neke koje ćemo jedni drugima slati u tim nekim prvim fazama viđanja. Ova pesma je upravo za to.

BETTY: Je li “Javna tajna” svojevrsna najava novog albuma? Radi li se na novim pesmama?
Tijana: “Javna tajna” je došla kao proizvod vanrednog stanja i potpune izolacije kojoj smo svedočili. Album jeste u planu, ali smo nezavisno od njega hteli da snimimo jednu pozitivnu, ljubavnu pesmu koja nas možda vraća u neka bezbrižnija vremena. Na novim pesmama se uveliko radi, samo je pitanje kad ćemo to sve predstaviti javnosti.

BETTY: Ukrstili ste glasove sa vašom saradnicom Aleksandrom Milutinović. S kime biste još voleli sarađivati u tom pogledu, snimiti duet?
Tijana: Duet sa Aleksandrom je došao kao spontana ideja, a izrodio se pravi hit. Ima kolega sa kojima bih volela da snimim duet, a uskoro će jedan i da se ostvari tako da – čućete vrlo brzo!

BETTY: Kako birate pesme koje ćete snimiti?
Tijana: Čim čujem demo-snimak, znam da li je pesma za mene, ili ne. Melodija i tekst su ono što me pomera. Ne mogu odvojiti jedno od drugog.

BETTY: Je li luksuz baviti se pop-muzikom na prostoru Balkana?
Tijana: Luksuz je možda ipak preteška reč. Kako ikada može biti luksuz baviti se nečim što volite najviše na svetu? Ja to tako gledam.

BETTY: Dugo ste nastupali kao prateći vokal. Je li to nekako sigurnije i komotnije od građenja solo karijere? Kako gledate na to?
Tijana: Jesam dugo, ali mnogo duže od toga ne nastupam kao prateći vokal. Nikad ja sebe nisam videla kao prateći vokal i to je jednostavno bio samo dug koji je plaćao račune. Uvek mi je fokus bio na solo karijeri. Mislim da je upravo delanje ono što odvaja ljude koji su odlični u svom poslu i one koji u onome u čemu su odlični ostvare uspeh. Nije dovoljno samo »znati«, bitno je uzeti stvar u svoje ruke. Jedva sam čekala da uzmem stvar u svoje ruke i ne bih to menjala ni za kakav komfor. Na kraju krajeva, sigurnost ne postoji, sve je u našoj glavi.

BETTY: Mnogi vas smatraju jednom od najboljih pop-pevačica u regionu. Imate jako slušane pesme. No, nekako se čini da niste uspeli “kapitalizovati” taj uspeh. Nedostaju veliki konceri. Zbog čega?
Tijana: Drago mi je što postoji publika koja voli da sluša moje pesme. To je ogromna stvar za nekog ko se u svemu ovome probija isključivo kvalitetom. Ove godine je bilo u planu dosta nastupa, ali korona nas je u tome sprečila. Sad, do mene je da nastavim da snimam odlične pesme, a sa publikom ću se družiti dogodine. Za novac nisam zabrinuta.

BETTY: Koliko vam bavljenje muzikom otežava to što živite daleko od ovih prostora, u SAD?
Tijana: Praktično živim pola-pola. U Srbiji provedem pola godine, a ove godine zbog pandemije bila sam »zaglavljena« u Srbiji više od pet meseci. Ništa meni nije teško. Možda bi nekom drugom bilo, ali meni ne. Zahvalna sam na svim životnim prilikama.

BETTY: Šta vam najviše nedostaje sa ovih prostora kada ste u Bostonu?
Tijana: Toliko vremena provodim u Srbiji, da ne stigne ništa da mi nedostaje. I obrnuto.

BETTY: U kakvom sećanju čuvate nastup na Eurosongu. Da li biste se ponovo okušali na tom takmičenju?
Tijana: Okušala bih se, zašto da ne. Svakako samo ako bih pobedila na Beoviziji, što je sad opet potpuno neki novi projekat za koji ne znam kad ću imati vremena i volje da se upuštam, ali ako se pojavi pesma koja zazvuči da je baš za Evroviziju, prijavljujem se, pa kud puklo da puklo.

BETTY: Koliko vam je koronavirus poremetio životne planove? Kako provodite ovaj period?
Tijana: Svima nam je potpuno poremetio životne planove. Sad je ona izreka »Mi planiramo, a Bog nam se smeje« potpuno došla do izražaja. Provodim vreme kao i svi drugi, trudim se da uradim nešto korisno i da se dobro pripremim za vraćanje u normalan zivot, kad god to bilo.

BETTY: Kako se odmarate, šta pre birate: knjigu ili film i možete li neki od naslova koji je ostavio utisak na vas, da preporučite i našim čitaocima?
Tijana: Za vreme vanrednog stanja svi su imali prilike da se odmaraju i pogledaju sve filmove i serije. Nije ni kod mene bilo drugačije, ali čini mi se da većina nas posle vanrednog stanja pre možemo da preporučimo neko dobro vino, nego knjigu ili film!

BETTY: Kako održavate fizičku kondiciju, imate li vremena za neke sportske aktivnosti?
Tijana: Zdravo se hranim i treniram već godinama. To je neki stil života koji vodim i koji mi prija. Kad sam u Americi, to je baš disciplinovano, pet puta nedeljno treninzi i sva hrana pripremljena kod kuće. Kada sam u Srbiji, zbog količine obaveza treninzi su mi malo u drugom planu. Međutim, sve je stvar organizacije i potrudiću se da budem bolja!

BETTY: Koju kuhinju preferirate i šta najviše volite pripremati, kada je reč o hrani?
Tijana: Generalno volim da jedem, volim da probam nove stvari i nove restorane. Naravno, kad spremam hranu kod kuće, to je uglavnom zdrava ishrana, ali kad posećujem restorane, volim da se opustim. Naravno da obožavam domaću kuhinju, ali pored toga obožavam meksičku i italijansku hranu, a na sušiju bih mogla da živim.

BETTY: Čime biste se bavili da nema muzike, šta bi bio vaš profesionalni odabir?
Tijana: Ne znam. Verovali ili ne, nikada o tome nisam razmišljala.

BETTY: Koja misao vas pokreće kroz život, kako u nekoliko reči glasi vaš moto?
Tijana: Stvori sebi život koji smatraš da zaslužuješ i nikad ne odustaj!

casopis-srbija-maj-app