Za sve kojima nedostaje leto

 

Iako zima ima svoje nebrojene čari, niko od nas ne ostaje ravnodušan na pomen egzotičnih destinacija koje baš u ovo doba godine pružaju priliku za opušteno uživanje u blagodetima sunca i morskih talasa.

 

Autor: Milan Popović

 

Putovanja su postala sastavni deo naših života, a zahvaljujući modernoj tehnologiji, relativno lako je moguće stići do najudaljenijih odredišta na planeti. Za razliku od nekadašnjih istraživača koji su se otiskivali u neizvesnost nepoznatog naoružani samo željom za otkrivanjem novih predela, današnjim putnicima na raspolaganju stoje brojne informacije. Najveći broj modernih osvajača novih prostora se odlučuje na organizovano putovanje u okviru aranžmana sa turističkim agencijama. Oni malobrojniji se samostalno otiskuju u avanturu, računajući da će tako steći bolji uvid u istinski duh mesta koje posećuju, a neretko je i finansijski momenat taj koji diktira donošenje ovakve odluke. Predstavićemo vam neke od popularnih zimskih destinacija koje rado posećuju svi kojima je zima lepa, ali im je leto ipak draže.

 

Bali – dragulj Indonezije

Ovo indonežansko ostrvo je već decenijama omiljeno odredište svih onih koji su u potrazi za nečim potpuno drugačijim. Iako plaže Balija nisu njegov glavni adut kada se uporede sa Maldivima ili Sejšelima recimo, ipak su nestvarno lepe. Boja peska se kreće od svetle do skoro potpuno tamne, što je rezultat vulkanske prošlosti, ali i sadašnjosti, ovog ostrva. Plaže su glavni cilj zaljubljenika u surfovanje. Posebnu pogodnost za početnike u ovom sportu pružaju one u Kuti. Napredniji surferi svoje umeće pokazuju na talasima u Uluvatuu, Kanguu i Seminijaku.

Na Baliju postoje četiri vulkana. Poslednja erupcija desila se 2017. godine. Maunt Agung je najveći i za lokalno stanovništvo predstavlja svetu planinu. Sa Maunt Batura se pruža predivan pogled na obližnje jezero.

Priroda je još uvek veoma očuvana uprkos velikoj turističkoj posećenosti, pa na svakom koraku možete videti egzotično rastinje. No pojasevi izvorne džungle ipak gube bitku sa uređenim terasama pokrivenim zasadima pirinča. Posebnu atrakciju životinjskog sveta Balija predstavljaju majmuni. Oni su se izveštili u otimanju stvari od turista, a pod srećnim okolnostima uspećete da svoj kačket ili naočare vratite nazad uz ponuđenu poslasticu kao mito.

Na ostrvu postoji nekoliko hiljada hramova, uz napomenu da većinsko stanovništvo čine hinduisti. Ubud je grad smešten u unutrašnjosti ostrva, a turisti ga posećuju ne samo zbog velelepnog lokalnog hrama, već i zbog odlične ponude hrane. Cene su pristupačne na celom ostrvu, tako da turisti uglavnom uplaćuju noćenje sa doručkom, a tokom dana obeduju na ulici ili u restoranima.

Bali je i odlično mesto za šoping, cenkanje se podrazumeva. Čak iako vam početna cena deluje primamljivo, možete je spustiti do nezamislivih granica ako ste dovoljno vešt pregovarač.

 

Mauricijus – ostrvo sa bezbroj mogućnosti

Afrička država smeštena na ostrvu u Indijskom okeanu, na oko 800km udaljenosti od Madagaskara, skoro je u potpunosti opasana koralnim grebenom. Ovaj podatak je dovoljan za sve ljubitelje ronjenja da automatski krenu sa pakovanjem opreme. Međutim, Mauricijus pruža podjednake mogućnosti za vrhunsko uživanje i ljubiteljima planinarenja, pešačenja kroz prirodu, surfinga ili jednostavnog izležavanja na plaži.

Januar je vrh turističke sezone i tada su cene najviše, ali uz malo sreće, možete naići na aranžmane sa ozbiljnim popustima za smeštaj u luksuznim hotelima. Blaga tropska klima je ono što odlikuje Mauricijus. Dobro je znati da se period od novembra do aprila smatra vlažnom sezonom, kada uz porast temperature raste i verovatnoća da doživite pravi tropski pljusak. Relativno svežiji period traje od juna do septembra i on obuhvata suvu sezonu. Postoje i dva prelazna perioda, a situaciju dodatno komplikuje to što različiti delovi ostrva imaju različite mikroklime, ukupno je definisano 27 različitih mikroklimatskih oblasti. Zato se pre polaska na konačno odredište dobro raspitajte gde tačno idete. Ukoliko planirate da ostrvo upoznate sami, onda je iznajmljivanje automobila dobra opcija, pod uslovom da vam ne smeta vožnja levom stranom puta. U upotrebi su kreolski, francuski i engleski jezik.

Na ostrvu postoji ukupno 335km plaža, tako da ćete sigurno pronaći neku koja vam odgovara. Koralni greben, pored toga što predstavlja dom neverovatnom podmorskom živom svetu, štiti obalu od velikih talasa, pa je moguće izabrati mesto idealno za porodični odmor. Na svakom delu ostrva vidljiva je mešavina različitih kulturoloških uticaja, od evropskih i afričkih, do indijskih, arapskih i kineskih.

Plaže su otvorene za sve, pa nije retka situacija da u okviru hotelske plaže sretnete lokalno stanovništvo, što svakako daje šarmantnu dozu autentičnosti boravku ovde. Najpopularnija turistička odrednica je Grand Baie, čija plaža omogućava kupanje u kristalno čistoj vodi idilične morske lagune. U blizini su i plaže La Cuvette i Pereybere, koje takođe nude vrhunsko uživanje posetiocima. Nešto dalje od njih je i Trou aux Biches plaža, koju zbog finog belog peska mnogi smatraju najlepšom na Mauricijusu. Zapadna obala je mesto gde se nalaze plaže Flic en Flac, Tamarin i Le Morne, koje pružaju odlične uslove roniocima, kajterima i vindsurferima. Istočna obala ostrva nije toliko uređena, što privlači sve one koji vole dodir netaknute prirode. Mauricijus je svakako mesto koje bi trebalo posetiti, a sa tim je bio saglasan i čuveni Mark Tven, koji je bio uveren da je raj stvoren po ugledu na ovo ostrvo.

 

Zanzibar – začini i plivanje sa delfinima

Zanzibar je poluautonomna oblast koja je sastavni deo Tanzanije. Obuhvata arhipelag po čijem je najvećem ostrvu cela oblast dobila ime. Naseljen je mešavinom Bantu naroda, arapskog stanovništva i doseljenika iz Indije. Glavne privredne grane, pored turizma, su proizvodnja rafije, posebne vrste palme od koje se dobijaju vlakna za izradu različitih proizvoda, i prouzvodnja začina.

Jedna od stvari koju obavezno morate da uradite kada ste ovde jeste poseta pijaci začina. Vatromet boja i ukusa neće ostaviti ravnodušnim one sklone uživanju u gurmanskim istraživanjima. Najpovoljnija trgovina obavlja se u lokalnoj valuti mada možete plaćati i u evrima ili dolarima. Cene su podložne dogovoru, a to važi i kada uzimate taksi ili iznajmljujete automobil. Međutim, ono što sigurno ostaje u pamćenju kao nesvakidašnja uspomena jeste vožnja lokalnim prevozom, poznatim kao Dala Dala. Ovo je u osnovi kamion koji prevozi sve koji uspeju da stanu u njega i na njega, pa nije retkost videti desetine ljudi okačene na bočne stranice vozila kako putuju do svog odredišta.

Zanzibar je zemlja izraženih kontrasta koji se najviše primećuju upoređivanjem luksuznih novoizgrađenih hotela i naselja u kojima žive starosedeoci. Glavni grad je Stoun taun, čije drugo ime je Mij Mkongwe. Zbog bogatog istorijskog nasleđa uvršten je na UNESCO listu svetske baštine. Poseta Sultanovoj palati i Kući čuda pruža uvid u različite istorijske periode. Uz ostale gradske atrakcije turisti rado obilaze i rodnu kuću Fredija Merkjurija, svetski poznatog pevača rođenog na ovom ostrvu.

Na severu ostrva nalaze se plaže Nungwi i Kendwa. Tokom cele godine one pružaju idealne uslove kupačima i roniocima. Plaže Paje i Jambiani smeštene su na istočnoj obali i podložne su smenama plime i oseke što ih čini nešto manje popularnima, ali one definitivno ne zaostaju po lepoti koju pružaju oku posmatrača. Poseta Jozani šumi je idealna prilika za susret sa endemskom vrstom crvenih majmuna. Ovu šumu lokalci nazivaju prirodnom apotekom zbog velikog broja lekovitih biljaka koje tu rastu. Turisti rado biraju i posetu ostrvu Prison Island, gde je moguće videti džinovske kornjače, a posebnu atrakciju predstavljaju ture u okviru kojih vam se tokom plivanja pridružuju razigrani delfini.