Najlepši grad Šumadije

Autor: Darinka Mihajlović

Aduti Aranđelovca i Bukovičke banje su idealni uslovi za aktivan odmor, izletnički, zdravstveni i kongresni turizam, jedinstven umetnički park u Srbiji i bogato istorijsko nasleđe

Aranđelovac se nalazi u centralnom delu Šumadije, okružen vencima Bukulje i Venčaca, na nadmorskoj visini od 270 metara. Poznat je kao mesto u čijoj je okolini Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak. Međutim, dok je Karađorđe za svoju rezidenciju izabrao Topolu, dinastija Obrenović gradila je Aranđelovac kao svoje letovalište. U vreme njihove vladavine, grad je pretvoren u mondensku banju Srbije i Jugoslavije 19. veka. U centru aranđelovačkog parka izgrađeno je i Staro zdanje – letnji dvorac dinastije Obrenović. Aranđelovac je tako jedini grad u Srbiji na čijem se grbu nalaze i Karađorđe i Miloš Obrenović.

Tu su uživale obe dinastije

Sadašnja teritorija grada najvećim delom je pripadala selu Vrbica sa 50 kuća i 300 stanovnika. Pošto je knez Miloš često boravio u Bukovičkoj banji, odlučio je da u Vrbici 1858. godine podigne crkvu i posveti je Svetom Arhanđelu Gavrilu, pa Dekretom od 1. avgusta 1859. godine to i potvrđuje i u poslednjoj rečenici kaže: »varoš Vrbica nek se od sad zove Aranđelovac«.

Tako je Aranđelovcu naziv dao Miloš Obrenović, ali danas turisti najviše posećuju ovaj grad i zbog obližnjeg mauzoleja porodice Karađorđević na Oplencu.

Lekovita voda, jezera, čist vazduh i planine, sve to gostima nudi Aranđelovac sa okolinom. A u središtu mesta je jedna od najlepših banja – Bukovička banja i njen park. Od samog parka uzdiže se planina Bukulja, a na njenom vrhu, na 696 metara nadmorske visine, nalazi se vidikovac sa koga mogu da se vide Kosmaj i Avala. U delu grada koji čini banju, u miru zelenila i cvetnih aleja, smešteni su banjski objekti, hoteli, izvori mineralne vode i privatne kuće sa sobama za izdavanje.

Na izvoru »gvozdene« vode

Aranđelovac je najpoznatiji po blagotvornosti kisele vode kojom je još 1811. godine svoje zdravlje krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru, a početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode „Knjaz Miloš“. Bukovička banja je dobila ime po selu Bukoviku u čijem ataru su otkriveni prvi izvori mineralne vode. Voda u Bukovičkoj banji je među najpoznatijim evropskim i svetskim alkalno-ugljeno kiselim. Dobra je za lečenje organa za varenje kada se pije, a kupanjem za degenerativne i reumatske bolesti, kažu u Specijalnoj bolnici »Bukovička banja«, gde se danas na bazi lekovitih mineralnih voda, gline i klime, primenjuju najsavremenije terapeutske metode. U Bukovičkoj Banji se leče: bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja hepatobilijarnog trakta i pankreasa, bolesti respiratornog sistema, povrede i oboljenja lokomotornog sistema. U Specijalnoj bolnici radi jedino odeljenje u našoj zemlji za produženo lečenje, edukaciju i rehabilitaciju dece obolele od insulinozavisnog oblika šećerne bolesti.

Najveći muzej skulpture na otvorenom

Osim lekovite vode, veoma je poznat velelepni park Bukovičke banje koji se prostire na površini od oko 22 hektara, s mnogo vrsta retkog cveća i drveća i sa stalnom postavkom mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. Mermerne skulpture nastale su na višedecenijskoj međunarodnoj smotri umetnosti »Mermer i zvuci« koja organizuje i manifestaciju »Svet keramike«, kao i pozorišne predstave, koncerte i folkorne priredbe. Od 1966. organizuje se i međunarodni Simpozijum skulpture »Beli Venčac«. U parku se nalaze skulpture urađene od belog venčačkog mermera, koji je u svetu poznat i po tome sto je Bela kuća jednim delom urađena baš u ovom materijalu.

Park u Aranđelovcu je danas jedan od najvećih evropskih muzeja skulpture u otvorenom prostoru.

Verski turizam

U Banju godišnje dođe 100.000 turista. Saznajemo da se renovira hotel »Šumadija« i da će radovi biti završeni ove godine, a da je u planu i sređivanja Starog zdanja. Obnavlja se i lovački dom na Bukulji.

A šta je još zanimljivo turistima? Bogata ponuda ide od verskog turizma do rekreativnog koji se realizuje u najvećem Akva parku u Srbiji.

Aranđelovac ima dva hrama Sv. arhangela Gavrila, a novosagrađeni Hram Sv. Ap. Petra i Pavla jedan je od najvećih u Šumadiji. U blizini se nalazi nekadašnji srednjovekovni manastir, a danas crkva Svetog Arhangela Mihaila u Brezovcu, crkve brvnare u Venčanima i Darosavi. U neposrednoj blizini, u Topoli, nalazi se mauzolej kralja Petra I na Oplencu kao i Karađorđeva crkva, zatim srednjovekovni manastiri Voljavča, Nikolje i Blagoveštenje.

Na 10 km od Aranđelovca je 1976. podignuto akumulaciono Garaško jezero za snadbevanje vodom Aranđelovca i okoline. Jezero se prostire na površini od oko 65 hektara, najveće dubine 22 metra, poribljeno je i predstavlja omiljeno izletište Aranđelovčana, zajedno sa bazenom pored samog jezera i sportskim terenima.

Rekreativni turizam

Gosti Aranđelovca i Banje mogu da posete Muzej koji čuva brojne eksponate iz arheologije, etnologije i likovne umetnosti. Bukovička banja pruža izvanredne uslove za sve oblike rekreacije i pripreme sportista, pošto raspolaže sportskim halama, terenima za velike i male sportove, automatskim strelištem. U Bukovičkom parku se nalazi trim staza, a od hotela »Izvor« vodi obeležena pešačka staza, preko planine Bukulje do Venčaca. Akva park »Izvor« se nalazi na površini od 6 hektara, uz tri bazena sa mineralnom vodom, moderne atrakcije i najviše tobogane u Srbiji.

Aranđelovačkom Muzeju pripada Risovačka pećina, na samom ulazu u grad, iz doba neolita. Pećina Risovača najposećeniji je lokalitet u proteklih nekoliko godina, kažu u Turističkoj organizaciji.

Aranđelovac ima kamen sreće koji, kažu, treba dodirnuti i sve želje će vam se ispuniti. Probajte već ove sezone, ništa ne košta.