GRČEVI KOD BEBA

Velika muka u malom stomaku

 

Statistika pokazuje da svaka četvrta beba ima izražene grčeve u stomaku, podjednako dečaci i devojčice, podjednako u svim delovima sveta.

 

autor: Dr Radmila Kosić

 

Jedan od najčešćih uzroka dolaska roditelja u dežurne pedijatrijske ambulante jesu grčevi. U prvih nekoliko nedelja po dolasku iz porodilišta zadovoljno i negovano novorođenče postaje uznemireno, beba neutešno plače bez vidljivog razloga. Napad počinje iznenada, dete nije moguće smiriti, te se roditelji uplaše da je dete gladno ili bolesno, žure pedijatru kako bi otklonili uzrok neutešnog plača koji uznemiri i iskusne roditelje. Svaki plač, promena opšteg stanja novorođenčeta ili mladog odojčeta zahtevaju detaljan pedijatrijski pregled i isključenje drugih, patoloških, uzroka bolnog, vrištavog plača. Beba izgleda kao da je nešto ozbiljno boli, periodi intenzivnog plača se ponavljaju nekoliko dana u nedelji nekoliko meseci. Dok uznemireni roditelji obilaze dežurne bolnice i traže razlog za ovo stanje, grčevi obično prođu, iznenada, kao što su i počeli.

 

Uzroci nastanka grčeva

Nema razlike među decom koja se hrane majčinim mlekom i onih na adaptiranoj mlečnoj formuli. Ovi grčevi se javljaju kod zdrave bebe koja dobro napreduje i potpuno je zadovoljna u drugim delovima dana. Poznato je pravilo trojke: bebe koje plaču više od tri sata dnevno, više od tri dana u nedelji verovatno imaju grčeve (infantilne kolike). Javljaju se oko druge nedelje života i traju obično dok beba ne napuni tri meseca života. Osim plača, beba savija nožice prema stomaku, zajapurena je, sve se završava ispuštanjem gasova.

Uzrok nastanka ovog stodnevnog plača nije u potpunosti razjašnjen iako su se generacije pedijatara i porodičnih lekara (i generacije roditelja) bavile mogućim razlozima za ovu veliku muku u malom stomaku. Izgleda da infantilne kolike izaziva nezrelost creva, pogoršava ih gutanje vazduha prilikom hranjenja, hrana koju uzima majka, uznemirenost i stres u porodici. Ispitivana je aktivnost crevnog enzima koji vari mlečni šećer, smanjena količina ovog enzima i slaba naseljenost creva dobrim bakterijama mogu da budu osnov za bolno rastezanje creva velikim mehurovima gasova. Sva ova saznanja se koriste u proizvodnji lekova i medicinskih sredstava koji postaju dragocen saradnik u smirivanju grčeva.

 

Simptomi i iznenadni napadi

Roditelji obično opisuju grčeve kao sasvim drugačiji plač od plača preko dana. Na trenutak pomažu uobičajene metode umirenja: ritmično ljuljanje, okretanje na stomak, čvršće povijanje, hranjenje, podrigivanje. Kao da sve pomogne u trenutku, a zatim se ponavlja do nekoliko sati. U ostalom delu dana dete dobro jede, zadovoljno je i lepo napreduje. Najčešće se javlja u popodnevnim ili večernjim časovima kada je majka već umorna, porodica na okupu, dakle, onda kada je stres doveden do vrhunca, kada želja za uživanjem u mirnoj večeri bude prekinuta višečasovnim vrištanjem. Ritam hranjenja, redovno pražnjenje creva, dugo držanje posle hranjenja – sve su to metode koje savetuje okolina i sajtovi koji se bave roditeljskim problemima i nema roditelja koji ih nije isprobao.

 

Kada se obratiti pedijatru?

Ako imate bilo kakvu dilemu ima li vaše dete tipične grčeve ili je posredi nešto drugo, ne izbegavajte odlazak pedijatru. Niko ne poznaje pravu prirodu grčeva, pa ni stručnjaci. Ne radi se o bolesti, nema prave metode za dijagnostikovanje i lečenje. Suština odlaska pedijatru jeste da u razgovoru sa stručnjakom zaključite da je dete zdravo, da ima dovoljno hrane i nege. Grčevi ne ostavljaju nikakve posledice po zdravlje deteta, obično prestaju onda kada ste dovedeni na rub očaja i kada već nekoliko puta provedete noć u čekaonici dežurne bolnice.

 

Nema univerzalnog rešenja

Pokušajte prihvatiti činjenicu da je uzrok infantilnih kolika nepoznat. Budete li neprekidno tražili u čemu grešite, napravićete mnoge greške menjajući vrste hrane, načine hranjenja i spavanja. Sva dosadašnja objašnjenja imaju nešto zajedničko, a to je da ne daju odgovor zašto se javljaju u određeno doba dana, u istom procentu kod prevremeno i pravovremeno rođene dece, kod dojenih i dohranjivanih, bez obzira na to da li dete doji umorna majka ili hrani na flašicu smireni otac. Pribegnite rešenju da se prvo posavetujete sa pedijatrom da li su u pitanju tipične infantilne kolike.

 

Kako pomoći bebi da se izbori sa grčevima

Ukoliko ste svakog popodneva svedok intenzivnog plača svoje bebe, konstruktivno se pomirite sa problemom. Napade ne možete da sprečite, niti da utičete na njihov tok, ali ne možete ni da ostavite tako majušno biće da se samo sa njima suočava. Probiotici, enzimi i lekovi koji smanjuju gasove mogu vam biti dragoceni saradnici. Posvetite mu tada vreme i pažnju, strpljivo čekajući da prođe i taj period rasta i razvoja.

 

 

Chad Thomas Jersey